Om att leva med en kronisk sjukdom.

Som jag har skrivit tidigare så har jag en kronisk sjukdom som heter Bipolär sjukdom. Den hette tidigare Manodepressiv. Jag tänkte ägna det här inlägget till att skriva om hur det är för mig att leva med den här sjukdomen. Något som är viktigt för mig att poängtera är att sjukdomen är en del av mig, men jag är inte min sjukdom. För att det ska bli enkelt, och för att jag inte ska tappa den rosa tråden så tänker jag dela upp det i punkter. Jag har lätt för att sväva iväg och tappa tråden annars.
 
Kort beskrivning av sjukdomen: Bipolär delas upp i två poler kan man säga. Manisk och depressiv. Jag och många med mig äter en stabiliseringsmedicin som heter Lithium, syftet med den medicinen är att den ska stabilisera måendet. De maniska och depressiva perioderna ska minskas, man ska bli mer stabil. Jag äter bara Lithium men många som har den här sjukdomen äter betydligt mer mediciner än så. 
 
Maniska perioder: Då blir jag väldigt intensiv. Jag har all energi i världen, allt funkar. Jag har massa energi till allt i livet och saker fungerar väldigt bra. 
 
Depressiva perioder: Jag är deprimerad, saker funkar inte lika bra som i maniska perioder. I höstas så hade jag en kraftig depressiv period. Kanske den värsta i mitt liv. Jag är inte riktigt redo att skriva om den ännu. Jag skriver bara om mig, jag kan inte berätta hur det är för andra med samma sjukdom. Men för mig så skiftar mina perioder ganska snabbt, det går från dag till dag mer eller mindre vilket är ganska jobbigt. 
 
     
 
Vänner: I hela mitt liv så har jag haft väldigt begränsat med vänner. Jag har väldigt svårt att lita på människor överlag och jag trivs bäst med ett begränsat antal människor i mitt liv. Jag är en sk "högkänslig" person vilket gör att jag har lättare för att bli sårad än andra, och jag är även ganska radikal. Minns när jag var mindre och skrev brev till två vänner som sårat mig, att jag inte ville vara vän med dom längre. 
 
Att vara mamma:  Varje dag så har jag tankar om mitt föräldraskap. Jag klandrar mig själv dagligen för saker som att jag inte är "normal", att han förtjänar en bra mamma osv i all oändlighet. Samtidigt så är jag säker på att han inte skulle vilja byta ut mig mot någon annan. Äsch, jag kan inte förklara det så bra... Det är ett känsligt "ämne". 
 
Bra vs Dåligt: Det som är positivt med sjukdomen är att jag har ett jävla driv när jag väl mår bra. Jag skrev en bok på ca ett år samtidigt som jag jobbade över heltid under sommaren. Jag är väldigt envis och toppen när jag mår bra. Det som är dåligt är såklart dom depressiva perioderna och när jag inte mår bra. Fördelar och nackdelar, som allt annat med livet. Sen har vi ju alla vår personlighet oavsett sjukdom eller inte sjukdom. 
 
Jag är en person som är ganska ständigt sinnesförvirrad, med olika strumpor på fötterna, svär fast man inte ska, är lite kaos ... men det är sådan jag är. 85:a på passet men yngre mentalt och det är väl bra på så vis att jag än så länge slipper känna mig gammal. Även om vissa kanske skulle kalla mig en omogen kiwi så är jag hellre det än en övermogen avocado. Kommentarer

Kom ihåg


Trackback